تکمیل یک پروژه صنعتی بزرگ مستلزم وجود نیروی انسانی مجرب، تکنولوژی پیشرفته و متریال بخصوص است. این متریال لزوما همیشه به مواد طبیعی مثل سنگ، چوب، سیمان و یا حتی فلزات خلاصه نمیشود. ممکن است در این حین شما به سیالاتی نیاز داشته باشید که سمی، شیمیایی و اشتعالزا هستند. این ترکیبات سمی تنها در صورتی به شکل ایمن جا به جا میشوند که یک پمپ مقاوم در برابر مواد شیمیایی در مکان حضور داشته باشد. این وسیله در اصطلاح عامه با عنوان Diaphragm pump شناخته میشود.
پمپ دیافراگمی چیست؟
بر اساس بررسیهای انجام شده پمپ دیافراگمی ضد اسید دستگاهی با عملکرد جا به جایی مثبت است که برای پمپ کردن انواع سیالات طراحی شده است. این سازه این امکان را فراهم میکند که ترکیبات سمی و اشتعالزایی که در صنایع به کار میروند به راحتی و با ایمنی بالا از نقطهای به نقطه ف منتقل شوند. به همین خاطر است که آن را به عنوان یک پمپ مقاوم در برابر مواد شیمیایی میشناسند. در ادامه ضمن بررسی اجزای پمپ دیافراگمی ضد اسید شما را با انواع مختلف این محصولات آشنا میکنیم.
بررسی اجزای پمپ انتقال مواد شیمیایی
همان طور که پیشتر به آن اشاره کردیم فرایند انتقال مواد خورنده با پمپ دیافراگمی انجام میشود. اما این وسیله با تکیه بر چه اجزایی این کار را انجام میدهد؟ بی شک دو قسمت بدنه و محفظه داخلی پمپ بیشترین فشار را متحمل میشوند چرا که مواد اسیدی در ابتدا با آنها برخورد میکند. در ادامه نمونههای دیگری از قطعات به کار رفته در پمپهای مناسب برای انتقال مواد سمی را درج میکنیم.
- پالسن دمپنر
- ورودی و خروجی
- نشیمنگاه
- بال
- دیافراگم مقسم باد
- دیافراگم ارتباط گیرنده سیال
- اکسچنجر پمپ دیافراگمی بادی
کاربرد پمپ دیافراگمی در صنایع شیمیایی
اصلیترین کاربرد پمپ دیافراگمی در صنایع شیمیایی خلاصه میشود چرا که بیشترین نیاز به جا به جایی مایعات خطرناک در این نوع پروژهها احساس میشود. با این حال با توجه به این که این پمپ مناسب برای انتقال مایعات شیمیایی حساس است، میتوان آن را در صنایع دیگری همچون معدن، آب و فاضلاب، غذایی و دارویی مورد استفاده قرار داد.
انواع پمپ های مقاوم در برابر مواد شیمیایی
انواع پمپهای مقاوم در برابر مواد شیمیایی میتوانند از لحاظ نوع ساختاری، منبعی که به واسطه آن تغذیه میکنند یا موادی که آن را جا به جا میکنند تقسیمبندیهای مختلفی داشته باشند. با این وجود ما میتوانیم به چهار دسته اصلی پمپ ضد خوردگی بادی، برقی، دستی، و هیدرولیکی اشاره کنیم. البته این نکته را فراموش نکنید که تمام این چهار مورد در لیست پمپهای مناسب برای انتقال مواد سمی قرار گرفته و تنها شیوه عملکردی آنها متفاوت است. مثلا نوع بادی این محصول با استفاده از هوای فشرده شده سیالات را جا به جا میکند.
نمونه برقی به یک موتور یا منبع برق شهری متصل شده و گزینه هیدرولیکی با بهرهگیری از روغن هیدرولیک مواد شیمیایی را وارد شریانها میکند. نحوه کار پمپ دیافراگمی دستی هم که واضح است. برای استفاده از این سازه فرد یا افراد باید به با نیرویی که شخصا آن را به دستگاه وارد میکنند پروسه پمپاژ را استارت بزنند. البته با توجه به اینکه هدف بهرهگیری از این پمپها انتقال ایمن مواد خطرناک است صنعتگران همواره سعی میکنند کمترین استفاده را از پمپ دستی داشته باشند.
گروه صنعتی رادیناس میتواند انواع مختلفی از پمپهای دیافراگمی را به همراه جمعی از اقلام هم رده با بهترین قیمت به شما ارائه دهد. کیفیت بالا، قیمت منصفانه، مشتریمداری، و ارائه خدمات پس از فروش گسترده از جمله مزیتهایی هستند که به صورت یکجا در این مجموعه به چشم میخورند. برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت سفارش کافی است با شمارههای درج شده در صفحه تماس حاصل کنید.
نحوه انتخاب جنس مناسب دیافراگم بر اساس نوع ماده شیمیایی
درست است که این وسیله را به عنوان یک پمپ مناسب برای مواد خورنده میشناسند. اما این دلیل نمی شود که Corrosion-resistant pumps بتواند در برابر تمام مادههای سمی برای مدتهای طولانی مقاومت کند. پس درجه سمی بودن ماده باید با نوع متریال به کار رفته در Acid-resistant pumps سازگار باشد. در غیر این صورت پمپ به زودی دچار خوردگی میشود. مقدار دما و میزان اسیدی بودن جزو اولین عاملانی هستند که باید به آنها توجه کنید. بدیهی است که هر چه ماده داغتر و اسیدیتر باشد قابلیت بیشتری را در فرسوده کردن پمپ از خود ارائه میدهد. پس از آن نیز در اولویتهای دوم و سوم میزان غلظت، حلالیت و سایش مورد بررسی قرار میگیرند.
نحوه کار پمپ دیافراگمی
انتقال ایمن مواد خطرناک در پمپ دیافراگمی در سه مرحله مکش، تخلیه و تکرار انجام میشود. برای شروع دیافراگم با سرعتی ثابت به سمت مخالف خود حرکت میکند. در همین حین حجم حفره مکش و فشار درونی استوانه هر دو کمتر و کمتر میشوند. با ادامه این روند سیال به حفره مکش منتقل میشود. در گام دوم این فرایند تخلیه است که باید در اولویت قرار بگیرد. در این حین دیافراگم به سمت جلو حرکت میکند. همزمان با این اتفاق فشار داخلی کابین افزایش یافته، و حجم حفره کمتر میشود. نتیجه این فرایند انتقال سیال تعیین شده به بیرون پمپ است. صفر تا صد این پروسه آنقدر در پمپ دیافراگمی ضد اسید تکرار میشود تا سیالات به پایان برسند.
چگونه از خرابی پمپ دیافراگمی هنگام انتقال مواد شیمیایی جلوگیری کنیم؟
میدانید که کاربرد پمپ دیافراگمی در صنایع شیمیایی خلاصه میشود. این اقلام هم که به اندازه کافی خاصیت خورندگی دارند. پس چگونه میتوان از آسیب دیدن پمپ دیافراگمی در طول زمان جلوگیری کرد؟ با انجام چند تکنیک ساده میتواند برای زمان طولانیتری از ازToxic chemical transfer systems بهره ببرید. بهتر است دستگاه را به تعدادی فیلتر اضافه مجهز کنید. جلوگیری از ورود هوا به پمپ نیز نکته مهم است که کمتر کسی به آنها توجه میکند. میزان فشاری که به دستگاهتان وارد میشود نیز باید در یک محدوده خاص قرار داشته باشد. به همین خاطر بهتر است از یک فشار سنج استفاده کنید. روغن کاری مرتب دستگاه و تمیز کردن سازه بعد از هر عملیات نیز از دیگر مواردی است که میتوانیم به آنها اشاره کنیم.
مزایا و معایب استفاده از پمپ های دیافراگمی برای مواد خورنده
انتقال مواد خورنده با پمپ دیافراگمی به بهترین شکل انجام میشود. چرا که این دستگاه میتواند انواع مختلفی از سیالات را پمپاژ کند، آن هم در حالتی که پروسه مکش در پمپ به صورت خودکار انجام میشود. این دستگاه همچنین نیازی به آببندی مکانیکی ندارد و میتواند به راحتی خود را خشک کند. کنترل دقیق دبی و امکان بهرهوری و نگهداری آسان نیز جزو آخرین مزایایی هستند که میتوانیم به آنها اشاره کنیم. البته این اقلام برخی نقاط ضعف را نیز در خود جای دادهاند. به عنوان مثال به ذرات جامد حساس هستند و نمیتوانند با دمای بسیار بالا کار کنند. ایجاد لرزش و صدا در حین کار نیز از دیگر معایبی است که صنعتگران به آنها اشاره دارند.
کلام پایانی
پمپ دیافراگمی، یک دستگاه الکترونیکی است که عموما در صنایع شیمیایی از آن استفاده میشود. این وسیله برای جا به جایی مواد و سیالات سمی طراحی شده است. پمپهای دیافراگمی میتوانند ترکیبات خطرناک را به بهترین و ایمنترین شکل ممکن جا به جا کنند بدون آنکه آسیبی به سازه یا نیروی انسانی وارد شود. این اقلام معمولا در شرکتهای دارویی، آب و فاضلاب یا پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرند.