یکی از مهمترین پمپهایی که برای جابجایی آب و مایعات مورد استفاده قرار میگیرد، پمپ پیستونی است. در این دسته از پمپهای صنعتی بر خلاف پمپ دیافراگمی که به وسیله دیافراگم مایعات را پمپاژ میکند، رفت و برگشت پیستون سیلندر باعث پمپاژ سیال و در نتیجه افزایش فشار سیال خواهد شد. اگر فشار خروجی آب بسیار بالا و چیزی بین ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ بار باشد، بهتر است از پمپ پیستونی استفاده کنید. به همین دلیل است که گاهی به پمپ پیستونی، پمپ پیستونی فشار بالا نیز گفته میشود. اما پمپ پیستونی چه ویژگیهایی دارد و در چه مواردی از آن استفاده میشود؟ در این مقاله از سایت رادیناس به بررسی این پمپ و مزایای آن میپردازیم.
پمپ پیستونی چیست؟
پمپ پیستونی از پمپهای جابجایی مثبت است که از پمپهای رفت و برگشتی محسوب میشود. در واقع با حرکت رفت و برگشتی پیستون در داخل محفظه پمپ، به حجم ثابتی از سیال که در محفظه قرار دارد، فشار وارد میشود و مایع به جریان درمیآید. معمولا زمانی از پمپ پیستونی استفاده میشود که به فشار خروجی در بازه 100 تا 1000 بار احتیاج باشد. به همین علت به پمپ پیستونی، پمپ فشار قوی نیز گفته میشود. این محصول نوع دیگری نیز دارد که برای مصارف هیدرولیکی کاربرد داشته و به آن پمپ پیستونی هیدرولیکی یا پمپ هیدرولیک پیستونی گفته میشود که آن را در دو نوع شعاعی و محوری ارائه میدهند.
مهمترین پمپهای پیستونی کدامند؟
از پارامترهای مهم در خصوص این دسته از پمپهای صنعتی میتوان به تعداد سیلندر و پیستون این پمپها اشاره کرد. به صورت کلی با توجه به شکل پیستون و تعداد سیلندرها، میتوان پمپ پیستونی را به انواع مختلفی تقسیم کرد که از مهمترین آنها عبارتند از:
پمپ پیستونی محوری
در این نوع از پمپها، با حرکت شفت پیستونهای پمپ به صورت محوری و موازی با هم جابجا شده و در نتیجه سیالات منتقل خواهند شد. از این نوع پمپهای پیستونی اغلب برای کمپرسور تهویه اتومبیل و همچنین به عنوان پمپهای موتور هیدرولیک استفاده میشود.
پیشنهاد: انواع سنباده برقی کدام است؟
پمپ پیستونی بالابر یا لیفت
در پمپهای پیستونی بالابر، پیستون موجود در پمپ باعث کنترل دستگاه و شیر ورودی دستگاه شده و در نتیجه به دستگاه کمک میکند تا مایعات را با سرعت بیشتری به سمت بالا انتقال دهد. همچنین بخش کورس دستگاه، جریان سیال را کنترل خواهد کرد. در واقع جریان سیال به وسیله دستگاههای کنترل که در پیستون قرار دارند، به سمت بالای استوانه و سیلندر حرکت میکند و پس از انتقال سیال در قسمت بالایی سیلندر، پیستون به حالت اولیه برمیگردد. این روند در پمپ به صورت مداوم تکرار خواهد شد تا مایع بدون وقفه منتقل شود.
پمپ پیستونی قدرتی
به پمپ پیستونی قدرتی پمپ پیستونی فورس هم گفته میشود. در عملکرد پمپ قدرتی حرکت پیستون از بالا به پایین سیال را در دریچههای ورودی استوانهای شکل حرکت میدهد و در نتیجه فشار پیستون باعث پایین آمدن مایع در داخل سیلندر میشود و با این عمل سیال به دریچه خروجی منتقل خواهد شد.
پمپ پیستونی شعاعی
در این پمپها پیستونها به صورت شعاع دایرهای شکل در پمپ قرار گرفتهاند، به همین دلیل به آن پیستون شعاعی گفته میشود. در پمپ پیستونی شعاعی، پیستونها به عنوان شعاع یک دایره حرکت کرده و شفتهای استفاده شده در آن از نوع گریز از مرکز است و با جابجایی حول یک محور، باعث حرکت رفت و برگشتی پیستون در سیلندر خواهند شد.
نتیجه این عملکرد، انتقال سیالات به بیرون پمپ است. از مزیت پمپ پیستونی شعاعی میتوان به انتقال سیال با فشار بالا، دبی پایین و بدون نوسان پمپاژ اشاره کرد. علاوه بر این، باید اشاره کنیم که پمپهای پیستونی شعاعی راندمان کاری بالایی داشته و سر و صدای کمتری تولید میکنند.
لازم به ذکر است که بر اساس کاربرد نیز میتوان پمپ پیستونی را به دستههای مختلفی تقسیم بندی کرد که مهمترین آنها عبارتند از:
- پمپ پیستونی معمولی آب
- پمپ پیستونی سمپاش
- پمپهای پیستونی کارواش صنعتی و خانگی
- پمپ پیستونی استنلس استیل
کاربرد پمپ پیستونی
امروزه پمپهای پیستونی در صنعت کاربرد زیادی دارند که از
مهمترین و پرکاربردترین آن میتوان به کارواشهای صنعتی، واترجت، سیستمهای هیدرولیکی، مه پاشی و سمپاشی اشاره کرد. اما علاوه بر اینها، گاهی در صنایع دیگری نیز میتوانند کاربرد داشته باشند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- نفت، گاز و پتروشیمی
- صنایع زنگ زدایی، رنگ زدایی، رسوب و چربی زدایی
- صنایع لوله سازی
- تولید کاغذ
- صنایع غذایی
- کشتی سازی
- صنایع فولاد
- کارخانههای تولید سنگ و سرامیک برای برش زدن آنها
- سیستمهای تصفیه، بازیافت و آب شیرین کن
- دستگاههای واترجت، هیدروبلاست و هیدرو سند بلاست و تست هیدرو استاتیک
مزایای پمپ پیستونی
- استفاده در یک دامنه زیاد از فشار (100 تا 1000 بار)
- قابلیت تنظیم قدرت، بدون ایجاد تغییر در سرعت جریان سیال
- امکان کنترل دقیق جریان و پمپاژ سیالات با گرانروی زیاد
معایب پمپ پیستونی
- دبی کم
- داشتن هزینه نگهداری، تعمیر و بهره برداری بالا
- جریان خروجی همراه پریودیک یا با پالس
- ایجاد آلودگی صوتی زیاد
- دارای وزن نسبتا زیاد در مقایسه با پمپهای هم رده
مطلب مرتبط: تفاوت ایرلس برقی پیستونی و دبافراگمی
مهمترین اجزای پمپ پیستونی کدامند؟
اجزای پمپ پیستونی، با توجه به شکل و ساختار خاصی که دارند، از پمپهای صنعتی متفاوت محسوب میشوند. اما در حالت کلی از مهمترین اجزای پمپهای پیستونی میتوان موارد زیر را نام برد:
- پیستون
- سیلندر
- محور محرک پمپ
- صفحه شیاردار
- صفحه زاویه گیر
- کنترل کننده پمپ پیستونی
قیمت روز انواع مختلف پمپ پیستونی
به طور کلی موارد مختلفی روی قیمت پمپ پیستونی اثر میگذارد و همین موضوع باعث میشود که رنج قیمت این پمپها بسیار گسترده باشد. اما باید اشاره کنیم که عموما قیمت پمپ پیستونی نسبت به قیمت پمپهای صنعتی دیگر کمی بالاتر است.
اولین پارامتری که تعیین کننده قیمت پمپ پیستونی است، شکل پمپ است. چون هر کدام از پمپهای شعاعی و محوری انواع مختلفی دارند و قیمت آنها با هم متفاوت است. دومین ویژگی مهم، ظرفیت و سرعت پمپهای پیستونی است. هر چه پمپ ظرفیت و سرعت انتقال بیشتری داشته باشد، کیفیت و قیمت آن بالاتر خواهد بود. علاوه بر این مواردی مانند جنس بدنه پمپ، اندازه و ابعاد پمپ و غیره نیز بر کیفیت و قیمت آن تاثیر قابل توجهی خواهد داشت.
امروزه برندهای مختلفی در بازار به تولید و عرضه پمپ پیستونی اقدام کردهاند و هر کدام خدمات پس از فروش آن متفاوتی دارند که قیمتهای آنها نیز با هم فرق میکند. سایت رادیناس به عنوان یکی از بهترین سایتهای عرضه کننده محصولات صنعتی، ابزارهای با کیفیتی را در اختیار مخاطبان خود قرار میدهد که هم از لحاظ قیمت و هم از لحاظ کیفیت، بدون رقیب هستند.